Telkens meer mensen willen (gratis) beginnen met het maken van een webcast. Hierdoor kunnen ze tegen lage kosten hun doelgroep bereiken en ervaring op doen met het medium. Ik zal een aantal links en tips geven.
1. Camera
Om gratis te beginnen met een webcast is een webcam het meest geschikt. Bijna elke laptop heeft er standaard één aan boord en bijna iedereen heeft wel een losse webcam liggen.
Tip: zorg voor voldoende licht, de meeste webcams geven de mooiste beelden als er voldoende licht is. Is er geen webcam? Koop een Logitech C310 of een Microsoft LifeCam HD voor hooguit € 40,-.
De meeste webcams hebben een ingebouwde microfoon. De kwaliteit daarvan is wisselend en de microfoon neemt ook omgevingsgeluid op. Probeer anders een head-set te gebruiken om geluid op te nemen.
2. Software
Je wilt soms niet alleen jezelf opnemen, maar ook iets op je bureaublad van de computer of zelfs een video instarten. Er zijn een aantal programma’s die dit kunnen:
- ManyCam (Windows en Mac)
Vele mogelijkheden en effecten, compleet gratis. - xSplit (Windows)
Vele mogelijkheden, de Public Beta is (nog) gratis. - CamTwist Studio (Mac)
Vele mogelijkheden, zelf effecten toevoegen, gratis. - Ustream Producer (Windows en Mac)
Gratis, maar uitgebreide opties mogelijk tegen betaling en alleen uitzenden naar Ustream.
3. Uitzenden
Met een aantal van bovenstaande programma’s is het al mogelijk lokaal iets op te nemen en dan te uploaden naar bijvoorbeeld YouTube, maar het is natuurlijk veel leuker om direct live uit te zenden.
Je hebt dan ook de mogelijkheid om in een chatbox contact met de kijkers te hebben.
De volgende diensten zijn gratis te gebruiken:
- Ustream (Engels)
- Livestream (Engels)
- Justin.tv (Nederlands)
Veel succes!
P.S. Dit is de basis van een webcast, wil je meer weten? Laat een reactie achter om aan te geven waar de volgende blogpost over moet gaan of neem contact op.