Wat is een online webinar?

Een webinar is een uitzending op internet waarbij de kijkers interactief mee kunnen doen. Het wordt vaak ingezet om kennis te delen of voor marketing doeleinden.

Het webinar is te bekijken op laptops, tablets en smartphones.

Naast uitzenden is het voor de deelnemers mogelijk interactief mee te doen door vragen te stellen of een poll in te vullen. Deelnemers  kunnen een web seminar volgen op een computer, tablet of smartphone.
De gemiddelde duur betreft ongeveer 45-60 minuten en de online uitzending is vaak opgedeeld in een gedeelte met kennisoverdracht en een vragenronde.
De presentatie is meestal in handen van een presentator en één of meer experts, die inhoudelijk goed op de hoogte zijn van het onderwerp.

Vragen tijdens een webinar

Een webinar wordt vaak opgedeeld in meerdere sub onderwerpen en na afloop van elke onderdeel worden binnengekomen vragen beantwoord. De presentator kan de binnenkomende vragen voorleggen aan de gasten of experts.
Het is ook mogelijk dat een redactieteam achter de schermen de binnenkomende vragen bundelt. Sommige vragen worden meteen beantwoord, andere vragen worden doorgezet naar de presentator om vervolgens live in de uitzending beantwoord te worden. Onbehandelde vragen kunnen tevens na afloop beantwoord worden.

Webinar organiseren met meerdere camera’s

Om een online presentatie interessant te houden om naar te kijken is het afwisselen van meerdere camera’s een goede eerste stap. Hierdoor zitten de deelnemers niet altijd naar hetzelfde beeld te kijken.
Naast het gebruik van meerdere camera’s is het ook mogelijk vooraf opgenomen beelden te tonen. Voorbeelden hiervan zijn een interview, een rondleiding op een locatie of een animatie om een onderwerp duidelijk uit kunnen leggen. Hierdoor zit er meer afwisseling in en kunnen kijkers de aandacht er beter bij houden.

PowerPoint presentatie

Meestal vormt een PowerPoint presentatie de basis voor een online webinar. Hierin worden net als bij een gewone presentatie dia’s gebruikt om de inhoud per deelonderwerp weer te geven. De deelnemers zien afwisselend de camerabeelden, de presentatie of beide.

Inschrijven voor een webinar

Deelnemers schrijven zich vaak vooraf in voor een online seminar en geven daarmee aan dat zij belangstelling hebben voor het onderwerp. De organisator kan de deelnemers vooraf en na afloop op de hoogte houden van ontwikkelingen rond het onderwerp. Het is ook mogelijk dat deelname aan het online seminar alleen voor een beperkte doelgroep is voorbehouden.

Hoe organiseer ik een webinar?

GEOCAST media verzorgt de technische realisatie, de regie tijdens een webinar en ondersteund bij productionele taken zoals de marketing en inrichten van het online platform. Wij kunnen uitzendingen verzorgen vanuit onze eigen studio’s, op locatie of voor u een studio op maat bouwen. Binnen onze producties besteden we veel aandacht aan een technisch hoogwaardige uitzending met haarscherpe beelden, uitstekend geluid en fijn licht. Daarmee geven we uw organisatie een professionele uitstraling.

Bekijk meer over webinar organiseren