De groene webinarrevolutie: Duurzaamheid van livestreams en webinars

In een wereld waarin duurzaamheid een steeds prominentere rol speelt in ons dagelijks leven, worden we allemaal aangemoedigd om actief bij te dragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Terwijl we ons bewust worden van de impact die onze acties hebben op het milieu, moeten we beginnen met het omarmen van duurzamere alternatieven in alle aspecten van ons leven. Een opvallend voorbeeld van zo’n alternatief is te vinden in de wereld van digitale communicatie: livestreams en webinars.

Livestreams en webinars bieden niet alleen een fantastische manier om informatie te delen en te communiceren, maar ze zijn ook een duurzaam alternatief of geven een kans om te verduurzamen voor traditionele evenementen. Laten we eens nader bekijken hoe livestreams en webinars bijdragen aan een groenere toekomst.

Duurzaamheid van een webinar studio met LED verlichting

1. Verminderde CO2-uitstoot

Het organiseren van fysieke evenementen brengt vaak aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee, vooral als deelnemers van ver moeten komen. Vliegreizen, autovervoer en het energieverbruik op locatie dragen allemaal bij aan de koolstofvoetafdruk van een evenement. Livestreams en webinars elimineren deze uitstoot grotendeels.
Het International Energy Agency schreef een artikel over “The carbon footprint of streaming video” en maakt een schatting van de CO2 uitstoot: “IEA estimates for one hour of streaming video in 2019 is now 36gCO2”. Ter vergelijking: voor 5 kilometer rijden rekent men 925 gram CO2.
Deelnemers kunnen vanuit hun eigen huis deelnemen, zonder enige noodzaak van transport. Dit draagt direct bij aan de vermindering van broeikasgasemissies.

2. Minder afvalproductie

Traditionele evenementen genereren vaak aanzienlijke hoeveelheden afval, zoals flyers, programmaboekjes, wegwerpartikelen en cateringafval. Livestreams en webinars produceren daarentegen vrijwel geen fysiek afval. Alle materialen, zoals presentaties, documentatie en deelnemerslijsten, kunnen digitaal worden gedeeld. Dit bespaart niet alleen grondstoffen, maar vermindert ook de noodzaak van afvalverwerking of recycling. De Rabobank schrijft: “Grondstoffentransitie is minstens zo urgent voor het bedrijfsleven als de energietransitie

3. Energie-efficiëntie

De technologie die wordt gebruikt voor livestreams en webinars wordt voortdurend verbeterd, en moderne apparaten zijn over het algemeen energiezuiniger dan ooit tevoren. Wanneer deelnemers online een videostream bekijken, wordt er aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt in vergelijking met de energie die nodig is voor de verlichting, verwarming of koeling van een fysieke locatie. Bij grotere evenementen wordt vaak zelfs gebruik gemaakt van aggregaten om extra elektriciteit op te wekken ter plaatse. De elektriciteit die nodig is voor een webinar is vergelijkbaar met wanneer de technici en sprekers normaal thuis of op kantoor waren.

4. Minder waterverbruik

Fysieke evenementen kunnen ook aanzienlijke hoeveelheden water verbruiken, bijvoorbeeld voor sanitaire voorzieningen, catering en schoonmaak. Bij online evenementen is dit waterverbruik vrijwel nihil of gelijk aan wanneer men op kantoor of thuis is. Dit kan vooral belangrijk zijn in regio’s waar waterschaarste een probleem is. Het RIVM stelt dat er een drinkwatertekort dreigt in 2030 in 10 regio’s in Nederland.

5. Toegankelijkheid en inclusiviteit

Een ander aspect van duurzaamheid is de sociale en economische impact. Livestreams en webinars vergroten de toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit, financiële beperkingen of andere hindernissen voor fysieke aanwezigheid. Dit draagt bij aan een meer inclusieve samenleving en vergroot de mogelijkheden voor deelname aan educatieve en professionele evenementen.

6. Herbruikbare inhoud

De inhoud van livestreams en webinars kan gemakkelijk worden opgenomen en later worden hergebruikt. Dit maakt het mogelijk om kennis en informatie op een duurzame manier te delen zonder voortdurend nieuwe materialen te produceren. Normaal gesproken worden alle webinars en livestreams opgenomen. Bij een congres of seminar van meerdere uren worden de lange opnamen in stukken geknipt en los per spreker of sessie geschikt gemaakt om terug te kijken.

Duurzaamheid van livestreams en webinars

Duurzaamheid van livestreams en webinars

Het organiseren van evenementen met het milieu in gedachten is niet langer een luxe, maar eerder een noodzaak. Livestreams en webinars bieden een praktische en effectieve manier om deze verschuiving naar duurzaamheid te omarmen. Ze verminderen de ecologische voetafdruk, verminderen afvalproductie en vergroten de toegankelijkheid voor een breder publiek. Het is tijd om deze groene revolutie te omarmen en livestreams en webinars te zien als een krachtig hulpmiddel voor zowel communicatie als duurzaamheid. Samen kunnen we een verschil maken voor onze planeet en toekomstige generaties terwijl dit niet ten koste hoeft te gaan van de mate waarin we informatie overdragen of kennis delen.

Scroll naar boven