Hoe start YouTube Live in Nederland? [update]

De afgelopen week is bekend geworden dat YouTube voor het eerst in Nederland een live evenement zal uitzenden. Eerder gebeurde dat al in het buitenland, recentelijk nog met de uitzending van de ‘Royal Wedding‘.
Op maandag 9 mei zal de uitreiking van de Gouden Stier live te volgen zijn via een livekanaal van YouTube. Hoe pakt Google -de eigenaar van YouTube- dat aan?

Twee routes naar een live uitzending
Bij het maken van een live uitzending op internet zijn er twee routes te volgen. De eerste route is grotendeels gelijk aan het produceren van een TV-programma. Er wordt een compleet team mensen ingezet voor het bedienen van camera’s, regie, geluid, net als dat ook voor televisie het geval is. Vaak worden complete vrachtwagens ingezet om ter plaatse alle medewerkers achter de schermen een werkplek te bieden. Pas in de laatste fase gaat het videosignaal niet naar een uitzendstraat van een televisienet, maar naar een encoder, die het signaal omzet voor gebruik op internet.

De andere route voor het maken van een live uitzending kan zo simpel zijn als het aansluiten een webcam op een laptop en het opstarten van het juiste programma. Maar door meer camera’s en andere techniek in te zetten is het mogelijk net zo’n hoogwaardige uitzending neer te zetten als dat bij de ’tv-route’ het geval is zonder de bijkomende hoge kosten van veel personeel en tv-apparatuur.

Distributie
Voor beide manieren van webcasting geldt dat uiteindelijk de videobeelden nog bij de kijker terecht moeten komen. Hiervoor is een goede distributie nodig, zeker voor grote evenementen als de Royal Wedding.

Hoe pakt het Google deze eerste nederlandse uitzending aan?
De uitreiking van de Gouden Stier, voor de beste speler van het seizoen in de Jupiler League, zal geproduceerd worden door Eyeworks Sport. Eyeworks sport is ook al mede-eigenaar van de uitzendrechten van de Jupiler League en daardoor al nauwverbonden met deze voetbalcompetitie. De verwachting is dus ook dat dit een uitzending via de eerder aangegeven tv-route zal worden.
Het is nog niet bekend geworden welke infrastructuur voor de distributie van de stream gebruikt zal worden. De eerste stappen van het eigen YouTube live-platform waren nog niet erg succesvol. De videokwaliteit was niet erg bijzonder en dat bij hooguit een paar honderd gelijktijdige kijkers, tenminste, dat gaf de teller onder de video’s aan. Het is dus nog even afwachten wat er maandag gaat gebeuren.

[UPDATE]
Inmiddels is de eerste uitzending een feit. Hoewel de voorafopgenomen beelden van de voetbalwedstrijden niet om over naar huis te schrijven waren, was de uitzending verder uitstekend te volgen. De kwaliteit was voorzichtig maar op 360p gezet. De uitzending is door het eigen Google/Youtube-platform uitgezonden. Naast de player was in de chatbox ruimte voor de fans om hun eigen club nog eens flink te promoten. Jammergenoeg was er geen teller met het aantal kijkers, dat blijft dus nog onbekend.

Dat YouTube nu pas (voorzichtig) begint met live internetvideo in Nederland geeft aan dat live video nog een enorme groei gaat meemaken. De dienst YouTube Live zit nu nog in de opstart/test-fase en werkt op dit moment alleen nog met geselecteerde partners, wanneer iedereen met een webcam er gebruik van kan maken is nog niet bekend.

Scroll naar boven